Festivalul narciselor salbatice!

Legenda narcisei (narcissus poeticus)




La greci, narcisa era floarea Moirelor, a zeiţelor ursitoare, care hotărau destinul nou-născutului şi felul în care acesta va muri.

În Franţa, se considera căa este o floare a suferinţei şi a morţii, fiind aducătoare de ghinioane şi dezastre. Se spunea că de visezi  o narcisăa este semn malefic sau de atenţtionare.

Alte tradiţii europene interzic aducerea narciselor în casă, pentru că aduc ghinion familiei.

În Evul Mediu, se credea că, dacă o narcisă cade atunci când este privită, cineva apropiat va muri.

În schimb, în China, floarea reprezintă, dimpotrivă, norocul.
Este floarea tradiţionala a Anului Nou chinezesc. Un buchet de narcise care înfloresc în această zi anunţa un an plin de bucurie şi de noroc familiei.

În Anglia există superstiţia că numărul puilor de gâscă ce vor ieşi din ou şi vor trăi este egal cu numărul firelor de narcisă aduse în casă de primul buchet al primăverii.

Narcisa reprezintă dragostea supusă şi timidă; alte tradiţii o desemnau simbol al iubirii iraţionale.
Mai este considerată o emblema a sensibilităţii, a vieţii interioare şi a timidităţii; a reprezentat discreţia şi modestia.

În Germania, se crede că o narcisa nu mai înfloreşte dacă este arătată cu degetul.

Narcisa este floarea naţionala a regatului Wales.
Alegerea acestei flori se datorează faptului căa narcisa înfloreşte în preajma zilei de 1 martie, când se sărbătoreşte ziua Sfântului David, patronul locului.


În data de  22 mai 2009, Festivalul Narciselor îşi deschide porţile celei de-a noua ediţii.
Mii de narcise sălbatice au înflorit într-o poiana situată la poalele Masivului Retezat, între localităţile hunedorene Săalaşu de Sus şi Nucşoara, în zonă urmând să se desfăşoare sâmbătă şi duminică o noua ediţie a Festivalului Narciselor.

Primele narcise au fost aduse la Sălaşu de Sus de un cetăţean olandez, în anul 1900, florile adaptându-se foarte bine la condiţiile de mediu.
Localnicii au apreciat parfumul şi forma narciselor, le-au protejat, iar în timp florile şi-au extins arealul şi în natură, în spaţtiul dintre satele Sălaşu de Sus şi Nucşoara, aproape de poarta de intrare îin Parcul Naţional Retezat.
Narcisele sălbatice sunt mai mici decât cele obişnuite şi s-au integrat în flora spontană din zona Retezatului.


Sau puteţi alege
A 52-a ediţie a Festivalului Narciselor în Ausseerland!
Cel mai mare festival de flori din Austria!
02.06.2011 – 05.06.2011 
Festivalul Narciselor vă oferă: drumetii pe pajiştile cu narcise înflorite, sculpturile florale făcute din narcise, obiceiuri şi costumele din Ausseerland, alegerea Reginii Narciselor.

O legendă a vechilor greci arată că narcisa ar fi apărut la moartea lui Narcis, un tânăr singuratic, căruia îi plăcea să se plimbe zile întregi prin păduri şi pe câmpii.
Fiind şi foarte frumos, se spune că s-ar fi îndrăgostit de el multe nimfe, dar niciuna din ele nu putea spera că dragostea îi va fi împărtăşită, pentru că Narcis nici măcar nu le remarcase.
Se spune chiar că una dintre nimfe, pe nume Echo, a şi murit din dragoste, lăsând în urma ei numai vocea; chiar şi aşa, ea îl urma pe Narcis peste tot şi repeta toate cuvintele lui (astfel a apărut ecoul).
Zeiţa Nemesis (răzbunarea), văzând cruda lui indiferenţă în faţa dragostei nimfelor, a hotărât să îi dea o pedeapsă exemplară: i-a menit să nu iubească pe nimeni niciodată, ci să se îndrăgostească de el însuşi şi astfel să îşi găsească moartea.

Nu peste mult timp, plimbându-se prin pădure şi ajungând lângă un lac, Narcis şi-a zărit propriul chip în oglinda apei. Vrând să îmbrăţişeze chipul deosebit de frumos din apă, Narcis a căzut în adâncuri şi s-a înecat.
Nimfele au venit să îl plângă şi l-au transformat într-o floare  care săa le amintească mereu de iubitul lor. Se zice căa de aceea narcisa îşi ţine mereu capul în jos, pentru căa îl imită pe Narcis care se admira în apă.

O altă legendă care provine tot din Grecia, povesteşte că zeul Hades ar fi creat narcisa, dându-i un parfum ameţtitor, în încercarea de a o aduce pe Persefona până la intrarea în infern, pentru că el nu putea să îşi părăsească regatul nicio clipă.
3 Responses
  1. Bună Andrei!
    Îmi plac foarte mult aceste
    flori,de curând am primit o poză
    cu un câmp întreg și abia acum aflu
    unde se gîsesc.Mulțumesc..
    O săptămână minunată!


  2. Loredana Says:

    ador narcisele!


  3. andreiraduM Says:

    :)
    Colt de rai, sarut'mana!
    Si mie-mi plac foarte mult.
    Multumesc, asemenea. Sa-ti fie BUCURIE!

    Loredana, sarut'mana!
    :)


Trimiteți un comentariu

Tu ce spui?