Cum a devenit erotica Romania cea eroica

de Adriana Oprea Popescu

Revoluţia n-a existat cu adevărat. E doar o poveste dintr-o altă lume, mai ireală decât Twilight Zone. O lume plină de tineri trimbulinzi care-şi trimiteau poezii de dragoste, ştiau să se ţină de mână şi să se în­dră­gos­tească de o carte. O lume cuminte, cu oameni care trăiau încet şi-n fi­e­care zi, aş­tep­tând o altă zi, o scrisoare lunecând în cutia poştală, o felicitare scrisă de mână, momentul de la capătul aşteptării.

Revoluţia n-a existat, aşa cum n-a existat nici viaţă înainte de iphone, nici jurnalele înaintea blogurilor, nici oracolele în locul facebook-ului, nici "Ţară, ţară, vrem ostaşi"...
Pe cine?
Pe Dorel, pe Tarzan, şoferul care conduce cu picioarele, pe femeia care şi-a arătat sânii pe fereastră şi pe cel care a făcut-o celebră, pe Sile Că­mă­taru şi pe Nuţu, pe calul lui, pe Bercea Mondial, pe Vanesa şi pe adevăratele urmaşe ale Magdei Ciumac, pe "nu ştiu d’astea", pe toţi gorgonii care pre­zic cutremure şi apoca­lipse, pe cocoşaţii care filmează în coşciuge şi-n adânc de suflet.

Cum vă simţiţi? Pe toţi piticii care tropăie pe creiere, pe trapezista şi pe femeia cu barbă din circul televizat, pe băloşii care dorm pe scaunele din Parlament, pe melcii care se târăsc prin viaţă du­cându-şi afacerile-n spate. Pe zombii care nu simt şi nu se simt. "Ţară, ţară, vrem ostaşi"...
Vă jucaţi cu o altă lume? Ne luăm jucăriile şi plecăm prin lumile altora.

Revoluţia n-a existat niciodată. A fost doar aşa, o înşiruire de decese tea­trale, derulate secvenţă cu sec­ven­ţă, stop-cadru pe durerea pă­rin­ţilor!, nepricepute sacrificii ale unor ză­băuci intraţi de-a valma în anonimat, precum soldaţii din al doilea răz­boi mondial.
Revoluţia, o în­tâm­plare devenită aniversară, dise­cată me­diatic, ca o tentativă suicidală a unui popor ce nu avea acces la fu­ra­dan. N-a existat nici solidaritatea în suferinţă, nici vremea în care Nichita era doar poetul, şi nu în­deosebi umflata bătăuşă ce apare la tv. N-a existat Moş Gerilă şi nici "toa’răşa", nici "arim-jim-jim", nici "aram-jam-jam".
Nici "Eugenia" fără co­no­taţii sexuale, nici cartele, nici raţii, nici marmeladă pe pâine, nici "Europa Liberă", nici "Păcălici" sau "ta­binet", nici cravata de pioner.
A existat, ştiu acum sigur, doar o imensă pof­tă de carne de porc vietnamez şi de vită australiană, de sufleu de avocado şi de roşii cherry, de M&M, H&M şi X&Y, de WTF şi OMG. Şi de "gesus", de "beep", de "buzz" şi de "busy". De iluzii ieftine şi de viaţă tra­să în piept cu sete, dintr-un chiştoc de ţigară.

Credeţi-mă, vin de acolo, lumea în care oamenii se iubeau privindu-se în ochi şi neîndrăznind să se atingă, fără să aibă carduri, SIM-uri şi PIN-uri, silicoane, plasme sau cristale Swarovski, lumea în care curvele n-ar fi dat niciodată autografe pe stradă şi-n care nimeni nu şi-ar fi irosit viaţa şi mintea ascultând disertaţiile unor semianalfabeţi, lumea aceea nu e cu putinţă să fi existat.

Un search pe google şi vă lămuriţi: nici n-ar fi posibilă o lume fără mall-uri, fără rate, fără Jean de la Craiova, fără fese pline de frişcă, fără un spaţiu virtual plin de perverşi şi de pervertitori, fără muc, sfârc şi sex.

Revoluţia şi lumea din care a venit ea nici n-ar fi avut cum să existe.
Pentru că o Românie eroică nu s-ar fi putut transforma peste noapte într-o Românie erotică. Şi nevrotică. E mai înţelept deci să credem că Piaţa Operei din Timişoara şi morţii de pe treptele Catedralei sunt doar ima­gini dintr-o lume utopică. Rămase acolo, încremenite-n timp.

Piaţa Universităţii din Bucureşti. Pieţele din Cluj, Sibiu sau Braşov. Decembrie 1989, o invenţie a calendarului. Un timp pe care l-am dormit şi din care ne-am deşteptat brusc, ştiind, zapând, navigând. Netrăind. Nemaisperând. Noi nu venim de nicăieri şi nu mai mergem niciunde. Noi. Nu vom mai putea fi niciodată aceiaşi. Nici cuminţi, nici trimbulinzi, nici cu piepturile goale în faţa gloanţelor, iubind. Noi, oamenii noi.

Pentru ca mi-a placut foarte mult, am preluat textul din Jurnalul national.
11 Responses
  1. Anonim Says:

    E greu să comentezi ceva după ce ai citit acest articol. A fost scris cu o luciditate tulburătoare. Şi cu multă părere de rău pentru realitatea curentă.
    Românii n-au avut exerciţiul libertăţii şi asta s-a văzut şi încă se vede.


  2. alessia Says:

    Doar Poetul mai poate concluziona...

    http://www.youtube.com/watch?v=8yCAwiTyCiQ&feature=related

    :(


  3. Nicolae Nicu Says:

    "Jurnalul naţional"? Adică, trustul "antenelor"?! Al lui "Sîsîilă"?! Pe cine arată ei cu deştul murdar? Nu chiar pe ei înşişi, cumva? Pe cine critică ei? Nu pe ei înşişi? Cine expune pe ecrane, zi de zi, mizeria umană pe care o înfierează în articolul ăsta? Nu (şi) ei? Uau, Doamne! De nu i-aş cunoaşte! Ce ipocriţi, ce lichele! Cine să-i mai creadă şi pe ei... Oare, cine sînt ei şi ce-au făcut, ce-au produs ei adică, în ultimii 22 de ani? Propaganda dezgustătoare a regimului de ocupaţie, apologia distrugerii ţării şi a destinelor a milioane de cetăţeni ai ei! La muncă, trîntorilor! Nu vă mai cumpără nimeni hîrtia şi geamurile mizere! Vă aşteaptă şantierele naţionale ale reconstrucţiei Patriei!


  4. andreiraduM Says:

    Iris, sarut'mana.
    Dap. A reusit sa condenseze foarte bine starea de fapt.

    Alessia, sarut'mana.
    Poetul spunea multe, insa nu mai avea credibilitate pentru ca au reusit portocalii sa o puna sub capac.

    Nicu, te salut!
    Dap, cei de la "jurnalul national", dap, cei din trustul "antenelor"!
    Daca ar fi sa preluam firul tau, nu am mai citi nimic, nu ne-am mai bucura de nimic, pentru ca fiecare dintre noi a fost sau ESTE "manjit" intr-un fel sau altul.

    Lichele sunt cei ce au distrus tara bucata cu bucata. Trantorii sunt cei care fac afaceri cu statul, adica iau banii statului si nu fac nimic...

    Eu le cumpar hartia, si sunt "fan antene" chiar daca portocalii i-au scos "dosarul" lui Voiculescu.
    :)
    Si mie mi-ar fi facut, probabil,dosar cum ca am turnat-o pe matusi-mea.
    A fugit din tara prin anul 86 intr-o tara nordica.
    Probabil ca nu te intereseaza ce am tras datorita "evadarii" ei...
    Toti au evadat din "lagarul comunist romanesc" nu pentru a ajuta tara sa iasa de sub dictatura, ci pentru a trai ei mai bine.
    Cam asa s-a intamplat si cu Voiculescu. Cica a "turnat-o" pe vara-sa!
    :)
    Gluma foarte buna.
    Cum s-o toarne?
    Mai stia el ce facea aia in doiciland?
    Daca nu stia securitatea, el cum sa stie?
    dar avem creierul patinat si nu gandim mai departe... preluam toate imbecilitatile pe care le scoate "curatoria chimica a basestilor"!

    In articol "infiereaza" intreaga "tagma" romaneasca. Adica si ei, si eu, si tu, si NOI!
    Noi, toti!
    Dar nu vrem sa vedem asta, ne-am obisnuit sa aruncam pisica moarta in ograda celorlalti. Noi suntem curati lacrima...

    Sunt bucuros ca mai exista 2 tembeliziuni care fac "opozitie", doar pentru asta au murit oameni in "asa-zisa revolutie"!
    Pentru libertatea cuvantului.
    Eu le mai cumpar hartia!
    Destinul milioanelor de cetateni este deplorabil pentru ca milioanele alea de cetateni sunt niste oi care nu au inteles ce inseamna democratia, din pacate! Stau precum slanina la uscat si ATEAPTA!
    Sau dau din gura pe la colturi si apoi fug pe unde pot, se strecoara sa nu cumva sa le ia foc camasa de pe ei.


  5. Nicolae Nicu Says:

    Andrei, şi eu te salut!
    Nu vreau să facem polemică, nici nu e cazul, dar simt nevoia unor clarificări, faţă de ce îmi spui mai sus.

    În primul rînd, nu ştiu cine este autoarea articolului în discuţie. Nici nu ştiu dacă nu e doar un pseudonim. Oricum, textul în sine este remarcabil, exprimînd un punct de vedere realist şi expus cu expresivitate neîndoielnică. Cea (cel) care l-a redactat merită toate aprecierile cititorilor. Dar, nu cu textul ca atare am au ce am, ci cu cei care îl găzduiesc! Autoarea ne spune ce ne spune, e dreptul şi libertatea ei, respectăm asta, mai ales că e în asentimentul nostru, "al celor mulţi", dar "trustul antenelor" nu au dreptul moral să o facă! Dar făcînd-o, ei nu sînt decît nişte ipocriţi, cum am zis, nişte cinici şi nişte demagogi. Pentru motivele invocate în postul meu anterior.

    Apoi, chiar îmi eşti simpatic cînd spui: "Lichele sînt cei ce au distrus ţara bucată cu bucată. Trîntorii sînt cei care fac afaceri cu statul, adică iau banii statului şi nu fac nimic..."! Corect, dar vrei să spui, aşadar, că "trustul" iese din tagma asta?? Ce, eşti copil?! Sau, lucrezi cumva pe la ei, ori ai vreun apropiat salariat acolo?

    Mai spui de Voiculescu aşa: "Cum s-o toarne (pe vara-sa)? Mai ştia el ce facea aia în doiciland? Dacă nu ştia securitatea, el cum să ştie?"!! Ha-ha-ha! Tare simpatic eşti, sincer! Chiar crezi ce spui?! Sau, poate chiar eşti prea tînăr ca să ştii nişte treburi... Andrei, dragule, dacă ştia Securitatea, şi ştia, să fii sigur!, atunci musai ştia şi Voiculescu! Şi reciproca! Păi, Voiculescu era el însuşi securist de bază. Încît, ce nevoie avea să "toarne", cînd el însuşi era ACOLO? Ai auzit de "Crescent"? Ştii cu ce se ocupa şi... cine îi era... comandant? Şi-apoi, de unde ştim noi (măcar unii dintre noi...) de ce "a fugit" vară-sa acolo unde "a fugit"? Ai fi vrut să scrie pe fruntea ei "infiltrată", ori "spioană"? Tu chiar crezi în... legendări? În fine.


  6. Nicolae Nicu Says:

    În articol sîntem înfieraţi noi toţi, zici? Scuză-mă, cum adică, sîntem băgaţi toţi în aceeaşi oală cu lichelele, trîntorii, trădătorii şi demolatorii Patriei?! Treaba ta! Dar, cel puţin pe mine să nu mă bage nimeni în oala asta, că se înşală amarnic, pur şi simplu! Îmi stau mărturie dovezile celor 22 de ani de eforturi împotriva regimului de ocupaţie instaurat la 22 decembrie-negru, îmi stă mărturie întreaga mea viaţă pusă în slujba unei cauze mari cît inima Patriei adevărate, pe care nu LE-am trădat şi nu LE voi trăda nici cu o iotă - pun mîndru, oricînd, chezăşie însăşi viaţa mea! Şi să ştii, că i-ar fi prea simplu acestui regim ticălos să îl confund eu cu... "puterea portocalie"! Da, da, ar vrea el, ar vrea EI!

    In fine, este numai o înşelătoare şi foarte riscantă aparenţă - pentru ţară şi pentru imensa majoritate a românilor - faptul că "tembeliziunile" de care spui fac "opoziţie", în condiţiile în care ele s-au vîndut slugarnic unor perfide interese britanice, respectiv MONARHIEI IMPERIALISTE. De dragul banilor pe care nu îi mai pot scoate din audienţa autohtonă şi aşa relativă şi, deopotrivă, din raţiuni criptate de intrigă şi calcul politic, ele stau astăzi capră trusturilor media supuse Palatului Buckingham. Şi, nu, chiar nu pentru asta "au murit oameni în aşa-zisa revoluţie". Nu crezi? Că, tu le cumperi hîrtia? În regulă. Fă ce vrei, dar vezi ce faci...

    "Milioanele alea de cetaţeni sînt nişte oi care nu au înţeles ce înseamnă democraţia", spui? Andrei! Chiar aşa? Bun. Ce înseamnă, Andrei, democraţia? Este poporul o adunătură de biete dobitoace pentru că nu poate primi lanţurile şi cravaşa ocupanţilor ca pe expresii ale puterii şi libertăţii de sine, aşadar ale democraţiei, în propria sa ţară (democraţia = "puterea poporului")? Nu înţeleg milioane de oameni democraţia? În cazul acesta, democraţia asta are o gravă problemă de autenticitate! Un regim politic sau o orînduire socială care nu este sau nu permite a fi pe înţelesul oamenilor, în rostul şi în sensurile lor existenţiale, este, pe cale de consecinţă, antipopular, antidemocratic, antiuman! Un asemenea regim este uzurpator de viaţă şi destine umane, de rînduieli şi cutume sociale ancestrale. Uzurpator de Patrie! Asta e.

    Încă ceva, Andrei. Experienţa noastră istorică multimilenară recomandă oricui să nu se încreadă fără măsură în puterea de aşteptare, "precum slănina la uscat", a poporului. De ce? Pentru că puterea sa de suportabilitate şi, mai cu seamă, RĂBDAREA sa au limite greu de anticipat, iar reacţia lui s-a dovedit, întotdeauna, imprevizibilă şi de nestăpînit!


  7. andreiraduM Says:

    :)
    Nicu, salut!
    Un pic de polemica desfunda "canalele mentale".
    :)
    Asadar, textul exprima un punct de vedere realist si este expresiv.
    Cu acest punct de vedere suntem de acord cu tontii...

    Unde intervine disfunctia?
    In punctul in care ne atasam de propriile noastre prejudecati, presupuneri sau, de ce nu, convingeri.

    Pentru tine "antenele" sunt un rau in societatea romaneasca, pentru ca sunt conduse de un tip "regalist" care cica a "colaborat" cu securitatea si a "turnat-o" pe vara'sa ca a fugit din tara sa nu mai manance salam cu soia ci salam de cal si caviar... si sa poata injura in voie dictatura.
    A fugit desi stia ce consecinte are asupra familiei sale fuga ei, gandindu-se "dupa mine potopul"!

    Cei care au avut in familie membri care au reusit sa fuga stiu foarte bine ce au avut de tras ca acei membri sa o belfereasca in societatea occidentala.

    Ma gandesc cine din tara aceasta are "dreptul moral" sa gazduiasca ganduri transpuse pe hartie?!
    Spune-mi tu cine are dreptul acesta moral!
    :)

    In opinia mea, trustul antenelor este si el in tagma lichelelor, dar macar aceste lichele mai dau impresia ca traim nu comunism, nu dictatura, ci un fel de surogat democratic.

    Daca Voiculescu (un "mogul" de presa) a fost securist si te framanta atat de tare, ce mai zici de basescula?!
    Ne mai permitem sa aruncam cu noroi cand am alesce am ales in functia de presedinte?!
    :)

    Nici ca-mi pasa de ce a fugit vara'sa, nici ca-mi pasa daca a fost sau nu securist, atata timp cat face opozitie in locul unui mascarici cu nume de ... Crin, unui copil dospit prea mult cu nume de... Ponta.
    Nu avem lideri, avem numai mascarici...

    antenele platesc tribut cui spui tu, UKului, basescula plateste tribut licuriciului si, mai nou, plateste tribut si bruxelului... DIFERENTA ESTE ca "mogulul" plateste tribut din afacerea lui NU DIN TAXELE, IMPOZITELE, ACCIZELE, TAIERILE SALARIILOR etc.
    Nu e o diferenta?!

    Acum ar trebui sa pun si eu aceeasi intrebare, desigur, retorica, "esti copil"?
    Tara asta, in istoria ei, a fost "de-a pururi" tributara cate unui pasha, cate unui sultan, imperiu sau vreun G.
    Locuitorii acestei tari de-a pururi au fost cu capul plecat si cu caciula-n mana apasati de curbura coloanei vertebrale.
    Sa nu devenim noi ipocriti!

    :)
    Si, nu-ti face iluzii, istoria ne-a demonstrat ca slanina la uscat sta pana se disipa in eter, DACA nu vine cineva din exterior sa o mai "hidrateze"!

    Dap, le cumpar hartia!
    Gasesc articole si inteligente si persuasive si la obiect, pe langa mult comercial.
    :)
    Astept cu mare interes momentul cand romanii despre care faci tu vorbire vor arata ca au coloana vertebrala.
    :)
    Pana atunci facem ce stim cel mai bine, sa ne pozitionam in diferite tabere si sa aruncam cu vorbe.


  8. Nicolae Nicu Says:

    "DIFERENŢA ESTE că "mogulul" plăteşte tribut din afacerea lui NU DIN TAXELE, IMPOZITELE, ACCIZELE, TĂIERILE SALARIILOR etc".

    Ha! Din afacerea lui? Vrei să spui, adică, din banii lui?! NU, Andrei! Mogulul a făcut afaceri, de la început, pe bani însuşiţi de la foste instituţii de stat: Departamentul Securităţii Statului, UTC, Griviţa Roşie etc. şi, mai ales, pe banii unor instituţii de stat actuale cu care a avut şi are contracte în derulare de ani şi ani, contracte din plin şi prin ele însele pentru el profitabile şi din plin şi prin ele însele păguboase pentru stat. Contracte pe care un întreprinzător de rînd nu le-ar primi nici într-o mie de ani... Fireşte, nu e el, nici pe departe, singur în tagma asta.


  9. andreiraduM Says:

    :)
    Nicu, toti sunt o apa si-un pamant in privinta aceasta. Indubitabil.
    Eu astept sa-mi spui CINE ARE DREPTUL MORAL sa gazduiasca articole de genul celui prezentat aici.
    Sunt foarte curios.
    :))


  10. Nicolae Nicu Says:

    Nu am nici un motiv să cred că tu, spre exemplu, nu ai un astfel de drept! Dar, tentaţiei pentru exprimarea unui existent răspuns, fie şi discutabil, orientat spre sfera politică, nu vreau să-i dau curs. Recunosc: ca să nu se interpreteze...

    Sărbători fericite, în continuare! La Mulţi Ani!


  11. andreiraduM Says:

    :)
    LA MULTI ANI, cu bucurie, sanatate si iubire, Nicu!
    Sa dea Domnu' (ca romanu' tot asteapta) sa avem un an mai bun, poate scapam de "tagma jefuitorilor" si ne punem pe munca cu seriozitate...


Trimiteți un comentariu

Tu ce spui?