Televizorul creaza stupiditate!

Manager.ro face o analiza a efectelor tembeliziunii asupra creierului uman, recte ale individului consumator de tembeliziune.

Este o analiza pertinenta in mare parte, insa ma intreb de la "Decebal si Burebista", alti cercetatori nu au mai facut astfel de studii accesibile autorului?
In contextul actual "Decebal si Burebista" semnifica un domn cu reputatie neindoielnica si anume Hans Berger - psihiatru austriac, dupa spusele lor.

Am cautat pe goagal si am descoperit ca este german,  nu austriac.
Ba mai mult, in Germania si-a desfasurat activitatea. Iar de numele lui sunt legati numerosi pasi importanti in medicina.
In fine, jurnalismul in Romania, e precum fotbalul.

Apoi fac trimitere la un experiment facut in 1969, iar apoi la unul inainte de aparitia tembeliziunii, evident tot in cadrul adecvat experimentelor adica - MILITAR!
Dupa acest preambul care sa dea greutate articolului cu pricina sunt insirate 5 puncte nocive ale consumului de tembeliziune.
Le redau aidoma:

1. Televiziunea creeaza violenta fizica si verbala. E consecinta directa a sutelor/miilor de mesaje violente pe care spectatorul le recepteaza cand urmareste constant programe de stiri, filme si, mai nou, talk-show-uri.


2. Televiziunea creeaza pasivitate. Spectatorul este dresat (nu este nicio exagerare!) sa stea si sa accepte pasiv diverse situatii, in loc sa gandeasca si sa actioneze. Televizorul ii spune direct ce sa manance, ce produse sa-si cumpere (multe inutile!) si  mai ales il invata ca lumea e un loc periculos pe care nu poate sa-l schimbe. Lucru complet fals.


3. Televiziunea creeaza stupiditate. Un studiu realizat in SUA in 2007 arata ca un sfert din americani nu citesc nici macar o singura carte pe an. De ce? Pentru ca televiziunea le ofera o forma facila de divertisment, cu emotii rapide si mereu schimbatoare, dandu-le sentimentul ca se intampla ceva in viata lor. Este o oferta simplificata la maximum, lipsita de profunzime si care impune modele de genul Paris Hilton, si nu Albert Einstein.


4. Televiziunea creeaza obezitate. E rezultatul firesc cand spectatorul sta 4,5 ore nemiscat in fata televizorului si mai si mananca/rontaie in timpul acesta.


5. Televiziunea creeaza nevoi false. Subiectii unui experiment realizat in SUA, care au renuntat timp de 6 luni la televizor, au descoperit ca in acest interval cheltuielile lor s-au redus la jumatate. Lipsa televizorului inseamna mai putine cumparaturi, pur si simplu.

 Autorul articolului este Mihai Balescu

Iata cum ne trezim in fata unui alt "terorist" ce-l gazduim in casele noastre cu respectul cuvenit.
Nu  contest efectele. S-au facut in ultimii ani suficiente studii si rapoarte care atesta efectul nociv al televizorului consumat in exces, ca orice alt lucru, de la material, pana la spiritual.
Ceea ce m-a pus pe "ganduri" a fost epilogul domnului Mihai Balescu.

"Televiziunea poate transmise mesaje nocive, dar la fel de bine poate transmite si mesaje pozitive.
Ganditi-va la cate orizonturi i se deschid unui spectator care urmareste programe culturale, emisiuni de popularizare a stiintei, documentare istorice, ganditi-va la cate informatii afla acest spectator despre oameni si locuri exotice cu care, in mod normal, nu are nicio sansa sa ia vreodata contact.
Exista motivatii comerciale si politice care explica de ce televiziunile si mass media, in general, sunt asa cum sunt, adica nocive in majoritatea cazurilor. Si intrebarea este: se poate lupta cu aceasta situatie?



E greu de spus. Unii oameni, din ce in ce mai multi, realizeaza efectele dezastruoase ale televiziunii consumate fara discernamant si iau masuri: fie scot anumite programe din grila, fie renunta complet la televizor, atat ei, cat si familiile lor (pentru copii exista DVD-uri, multe foarte educative).
Alti oameni in schimb, si – atentie! - vorbim aici de adulti, se afla intr-o situatie fara iesire: ca sa inteleaga ce este de fapt cu televiziunea, ei ar trebui sa atinga un anumit nivel de educatie, nivel pe care nu-l pot atinge insa niciodata tocmai pentru ca sunt consumatori de televiziune."
Ma gandeam la domnul Ioan Ghise, initiatorul proiectului vizand emisiunile de stiri: una alba-una neagra.
(una pozitiva, una negativa).
Si ma mai gandesc la alt proiect initiat de catre camarila pedelista (Raluca Turcan, Cezar Pedra, Brandusa Novac etc), prin care operatorii de cablu nu ar mai fi obligati sa transmita tembeliziunile comerciale (cele cu audienta covarsitoare) pe considerentul ca stiu ei ce este bine pentru sanatatea noastra.In opinia mea, tembeliziunea este la fel de nociva precum educatia din scolile romanesti!
Sa se-nceapa cu scoala
iar dupa ce se va finaliza acest aspect de o importanta covarsitoare sa se treaca si la "reformarea" tembeliziunilor.Sau, intre, mai este un pas de facut: reformarea din temelie a clasei politice, plina de agramati, analfabeti, amorali, incompetenti etc.
Pana atunci ne servim sloganul publicitar:

3 Responses
  1. Dan Says:

    Imi place chestia cu "tembeliziunea este la fel de nociva precum educatia din scolile romanesti!", dar as taia "românesti". Asa cum se face acum, am scris despre asta si ai si comentat acolo, aproape peste tot educatia este nociva. Poate asta se vrea, de fapt încerc sa aflu un raspuns printr-un sir de texte care se învârt cam în aceeasi zona.


  2. andreiraduM Says:

    :)
    Dan, ai punctat foarte bine.
    Insa diferenta dintre noi si ei (cel putin aparenta) este ca nu au ajuns la un nivel atat de precar, degradant.


  3. Radu Says:

    Am posibilitatea de a alege din noianul de programe , ceea ce cred ca mi se potriveste . Vreau cultura , vreau comentariu politic , vreau pescuit si vanatoare , vreau can-canuri ordinare ? Pot sa butonez unde vreau . Daca vreau sa ma tembelizez , nu am decat s-o fac ! Este alegerea mea ...Dar...de ce as face asta ? Din prea multa prostie...pot sa-mi otravesc sufletul uitandu-ma la cearta politicienilor de pe sticla . Sa-i vedeti ce se imbratiseaza si se felicita dupa emisiunile in care ne dinamiteaza creierele ! Asa ne trebuie !


Trimiteți un comentariu

Tu ce spui?