donatori de organe cu voie sau fara voie

Legislatia romaneasca este din ce in ce mai aiuritoare.
Pana afli o informatie autentica trebuie sa te dai peste cap precum personajele din basmele autentic romanesti.
Cum devenim donatori de organe fara sa stim?
Simplu!
Daca in timpul vietii nu ti-ai exprimat refuzul de a dona organe, la notariat, la Registrul national al donatorilor, certificat apoi de medicul de familie, te trezesti ca esti donator fara drept la replica.
Avand in vedere ca traim intr-o tara in care totul este o mare brambureala, cand "banul" face legea si tot "banul" o desface, ar fi indicat sa fim bine informati spre a nu ne trezi in fata unui eveniment care sa ne surprinda atat de tare incat sa ramanem "masca"!


Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de la donatorul decedat
Condiţii:
Se defineşte ca donator decedat fără activitate cardiacă persoana la care s-a constatat oprirea cardiorespiratorie iresuscitabilă şi ireversibilă, confirmată în spital de 2 medici primar;

Se defineşte ca donator decedat cu activitate cardiacă persoana la care s-a constatat încetarea ireversibilă a tuturor funcţiilor creierului;

Declararea morţii cerebrale se face de către medici care nu fac parte din echipele de coordonare, prelevare, transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană;

Prelevarea se poate face fără consimţământul membrilor familiei dacă, în timpul vieţii, persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare sau înscrierea în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule;

Prelevarea nu se poate face sub nici o formă dacă, în timpul vieţii, persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea împotriva donării, prin act de refuz al donării avizat de medicul de familie sau prin înscrierea în Registrul naţional al celor care refuză să doneze organe, ţesuturi şi celule. Actul de refuz al donării, avizat de medicul de familie, va fi prezentat de către aparţinători coordonatorului de transplant.
(informatii de pe situl provita)

Asadar, daca un homo sapiens roman, pe timpul vietii sale, nu a adus la cunostinta medicului de familiei, la cunostinta registrului National al donatorilor, ca nu doreste sa devina "donator", post mortem este tardiv, devine implicit donator (in cazul in care nu e mort de-a binele).
Mort "de-a binelea" si mai putin mort "de-a binelea" este definit destul de bine in randurile de mai sus. Cu alte cuvinte, traind intr-o tara in care totul este o brambureala, exista probabilitatea, ca oamenii care ar putea fi resuscitati la viata (adica cu ceva sanse de a trai) dar care nu si-au spus explicit dorinta ca nu vor sa fie donatori, sa devina donatori fara drept de apel!
Mi-am amintit de filmul "Inhale" - chiar daca actiunea se "intampla" intr-o tara zbuciumata, nu la noi, tot ma determina sa fac o analogie "rudimentara" si sa "extrag o parere "irationala"!

2 Responses
  1. Anonim Says:

    Thanks for ѕharing such a nіce idea, paragгaph is fastiԁious,
    thats why i hаve read it entirely

    Check out my website :: please click the following internet page


  2. Anonim Says:

    Heу verу nice blog!

    My sіte; http://www.sfgate.com
    my web site - v2 cigs reviews


Trimiteți un comentariu

Tu ce spui?